Sisteme fotovoltaice

Informatii Generale

Energia solară fotovoltaică este energie produsă prin celule fotovoltaice solare, care convertesc lumina soarelui direct în energie electrică. Celulele solare erau înainte folosite adesea pentru alimentarea, fără baterii electrice, a calculatoarelor de buzunar și a ceasurilor. Ele sunt fabricate din materiale semiconductoare similare cu cele utilizate în electronică la cipurile semiconductoare din componența dispozitivelor semiconductoare.

Panourile solare fotovoltaice sunt, de obicei, structuri de celule fotovoltaice elementare grupate în module, care conțin aproximativ 40 de celule. Un număr mai mare din aceste module pot forma unități suprafațiale de câțiva metri pătrați. Aceste panouri sunt plate și pot fi montate sub un unghi de expunere către sud, fix, sau pot fi montate pe un dispozitiv autoreglabil de urmărire a soarelui, care să le permită să capteze lumina soarelui în decursul unei întregi zile.

Cele mai raspandite panouri solare sunt cu celulele solare pe baza de siliciu. Acestea sunt de 2 feluri:

 • Monocristaline:
  Celulele rezultă din așa numitele Wafer (plăci de siliciu dintr-un cristal). Aceste cristale reprezintă materia de bază pentru industria de semiconductori și sunt destul de scumpe dar au un randament mare.
 • Policristaline:
  Celulele sunt din plăci care conțin zone cu cristale cu orientări diferite. Acestea pot fi fabricate de exemplu prin procedeul de turnare, sunt mai ieftine și ca atare cele mai răspândite în producția de dispozitive fotovoltaice. Deseori ele se numesc și celule solare policristaline

In functie de utilizarea lor sistemele fotovoltaice sunt de 2 feluri:

 • Sistemele fotovoltaice on grid:
  Destinate clădirilor racordate la rețeaua națională de energie electrică, și permit beneficiarilor să utilizeze atât energia solară, cât și cea de la rețeaua națională. În momentul în care energia produsă de sistemul fotovoltaic nu este folosită în totalitate, energia neconsumată este injectată în rețeaua națională. În situația în care producția sistemului fotovoltaic este mai mică decât necesarul consumatorilor, diferența de energie este preluată de la rețeaua națională, fapt care conduce la reducerea costurilor cu energia electrică. Pentru a putea beneficia de un astfel de sistem, este necesară obținerea unui Aviz Tehnic de Racordare (ATR), care va permite injectarea excesului de energie în rețeaua națională.
 • Sisteme fotovoltaice off grid
  Sisteme independente, cele mai complexe sisteme fotovoltaice si contin panourile fotovoltaice , controlere (regulatoarele) de incarcare, baterii solare si invertoare.

Sisteme fotovoltaice ON GRID

Pentru a construi un sistem "on grid": avem nevoie de panouri solare, cabluri de conectare si un invertor care trebuie sa asigure echilibrul intre energia din retea si energia produsa de sistem. Acesta trebuie sa functioneze in felul urmator, atunci cand:

 • Sistemul produce destula energie pentru consumatori reteaua nationala de energie va fi deconectata
 • Sistemul fotovoltaic nu produce destula energie, necesarul va fi acoperit din reteaua nationala
 • Sistemul fotovoltaic produce mai multa energie decat este necesar, surpulusul este injectat in reteaua nationala ATENTIE! Injectarea de energie in reteaua nationala este limitata de legislatie. Va rugam consultati legislatia in vigoare!

Panourile solare:

Partenerul nostru Victron Energy are in portofoliul propriu 2 tipuri de panouri solare: Panouri solare BlueSolar policristaline si monocristaline.

Acestea au urmatoarele caracteristici:

Panou Monocristalin Panou Policristalin
 • Un coeficient mic de creştere a temperatură-tensiune îmbunătăţeşte funcţionarea bateriei la temperaturi ridicate.
 • Performante excepţionale in condiţii de iluminare scăzută şi sensibilitate ridicată la lumina din întreg spectrul solar.
 • 25 de ani de garanţie în ceea ce priveşte funcţionarea şi performanţele
 • 5 ani de garanţie pentru defecte ale materialelor şi de fabricaţie.
 • Capsulate, protejate împotriva umezelii şi cu o cutie de conexiuni.
 • Diodele de bypass performante asigură o pierdere minimă de energie cauzată de întuneric.
 • Sistemul avansat de încapsulare EVA (Ethylene Vinyl Acetate - acetat de viniletilenă) în trei straturi, întruneşte toate cerinţele de securitate în funcţionare pentru tensiuni înalte.
 • O carcasă robustă din aluminiu anodizat permite o montare uşoară a modulelor pe acoperişuri, folosind o varietate de sisteme standard de montare.
 • O calitate înaltă a fibrei de sticlă utilizată in confecţionarea carcasei conferă rigiditate şi rezistenţă la impact.
 • Prevazute cu conexiuni rapide tip PV-ST01.

Pentru mai multe detalii despre panourile solare Victron accesati fisele tehnice:

Invertorul

Invertor

Partenerul nostru Victron Energy are in portofoliu multe tipuri de invertoare/incarcatoare solare. Cel mai potrivit pentru o aplicatie de tip “on grid” este EasySolar (acesta se preteaza deasemenea si pentru aplicatiile “off grid”)

EasySolar combină controlerul de încărcare solară MPPT, un invertor/încărcător şi distribuţia CA într-o singură carcasă. Acest produs este uşor de instalat, cu un număr redus de fire.

Acesta vine in mai multe variante de putere in functie de marimea sistemului din care face parte.


Pentru mai multe detalii despre EasySolar va rugam acesati fisa tehnica

Sisteme fotovoltaice OFF GRID

Pentru a construi un sistem “off grid” avem nevoie deasemenea de panouri solare, cabluri solare, incarcator(controller) si invertor, precum si un banc de acumulatori pentru stocarea energiei produse. Sistemul trebuie sa functioneze in urmatorul mod:

 • Energia produsa de panourile solare este transferata prin intermediul incarcatorului solar (controlerului) in baterii. Atunci cand bateriile sunt incarcate suficient incarcatorul va opri transferul de energie
 • Energia stocata in baterii(cc) este transformata in curent alternativ prin intermediul invertorului. Toti consumatorii casnici sunt conectati la invertor
 • In functie de energia consumata din baterii si disponibilitatea luminii solare controlerul “decide” cat de mult va descarca bateriile. De exemplu daca lumina solara este prea slaba pentru a incarca suficient bateriile, controlerul nu va permite descarcarea acestora decat pana la aproximativ 70% din capacitate. In aceste cazuri un surplus de energie poate fi asigurat prin completarea sistemului cu o centrala eoliana sau un generator.

Partenerul nostru Victron Energy are in portofoliu o multitudine de solutiii pentru constructia unui sistem "off grid":

Victron dispune de o gamă largă de controlere încărcare solară atât MPPT cât și PWM. In descrierea produsului, MPPT 75/50, primul număr este tensiunea maximă de circuit deschis PV. Al doilea număr, 50, este curentul maxim de încărcare.

Gama de incarcatoare solare BlueSolar si SmartSolar:

Un incărcător solar colectează energie de la panourile solare si o stochează in bateriile dvs. Folosind tehnologia cea mai recentă, cea mai rapidă, BlueSolar maximizează această colectare de energie, gestionând-o inteligent pentru a obține o încărcare completă în cel mai scurt timp posibil. BlueSolar menține starea bateriilor, prelungind durata de viață a bateriei.

Prin monitorizarea constantă a tensiunii și a curentului de ieșire al panourilor solare (PV), tehnologia MPPT asigură că fiecare picătură de energie disponibilă este preluată din panouri și colectată pentru stocare. Avantajul acestui lucru este cel mai vizibil atunci când cerul este parțial înnorat, si intensitatea luminii se schimbă constant.

Controlul și monitorizarea la distanță ale caracteristicilor extinse ale încărcătorului dvs. BlueSolar MPPT prin atașarea unei chei Bluetooth și asocierea acesteia cu telefonul dvs. inteligent sau alt dispozitiv prin VictronConnect. Dacă instalarea dvs. este conectată la Portalul internet de Management de la distantă Victron (VRM) aveti acces la MPPT-ul dvs., oricând, oriunde; ambele servicii sunt gratuite. Pentru instalări la distanță - chiar și atunci când nu există conexiune la internet sau semnal de telefonie în apropiere - este posibil să puteți monitoriza MPPT-ul prin asociere bluetooth cu un dispozitiv LoRaWAN(rețea cu rază mare de acțiune), disponibil opțional.

Funcția inteligentă de ieșire sarcină previne deteriorarea cauzată de descarcarea bateriilor . Puteți configura tensiunea la care BlueSolar deconectează o incărcare - prevenind astfel descărcarea excesivă a bateriilor. Și aici BlueSolar va încerca o reîncărcare de 100% în fiecare zi. Dacă nu se poate - în perioadele de vreme proastă - crește tensiunea de deconectare, zilnic, până când realizează cu succes acest lucru. Noi numim această caracteristică BatteryLife deoarece menține starea de sănătate și prelungește durata de viață a bateriei.

Incarcator/Invertor EcoMulti

ECOmulti poate fi montat pe perete, este uşor de instalat, uşor de programat şi de utilizat. Cu o capacitate de stocare Li-ion de 2,3 kWh şi un invertor bidirecţional de 3 kVA, ECOmulti reduce dependenţa de alimentare de la reţea.

Nou: aprobat pentru Germania, Franța, Regatul Unit, Spania și Belgia: consultați certificatele.


Fisa tehnicaBaterii:

Baterii Gel şi AGM

Gama AGM are o rezistenţă internă scăzută, motiv pentru care este convenabil de folosit în cazul unor aplicaţii ce necesită curent de sarcină mare, cum este cazul invertoarelor, propulsoarelor, vinciurilor şi la pornirea motoarelor

Gama GEL oferă cel mai bun ciclu al durabilităţii şi are cea mai lungă durată de viaţă. Utilizarea materialelor cu un grad ridicat de puritate şi a armăturilor din calciu şi plumb asigură un grad scăzut de autodescărcare a bateriilor AGM şi GEL, ceea ce înseamnă că, pe parcursul unor lungi perioade de timp, nu se vor descărca. Ambele game au borne plate din cupru, cu găuri filetate M8, care asigură cel mai bun contact posibil şi elimină necesitatea unor conectori. Bateriile respectă normativele CE şi UL, având carcasele confecţionate din ABS şi sunt livrate de Victron Energy cu o garanţie de 2 ani în întreaga lume.

Fisa tehnica

Baterie litiu 24V

Piaţa sistemelor de baterii se dezvoltă rapid. Există o cerere crescută pentru baterii eficiente, cu o densitate energetică mare. Victron Energy oferă un răspuns adecvat pentru această cerere: sistemul de baterii Victron Lithium-ion. Acesta este compus dintr-o baterie foarte modernă, cu un sistem avansat de control şi securitate; aşa-numitul Sistem de Management al Bateriei (SMB). BMS controlează încărcarea şi descărcarea, ia acţiune imediat ce anumite valori (critice) sunt depăşite şi asigură un transfer eficient de energie.

Fisa tehnica